09-03-2022
Oświadczenie Grupy Compass w sprawie wojny na Ukrainie

Jesteśmy wstrząśnięci i głęboko zasmuceni tragicznymi wydarzeniami rozgrywającymi się na Ukrainie i najmocniej jak to tylko możliwe potępiamy agresję państwa rosyjskiego przeciwko Ukrainie i narodowi ukraińskiemu. W myślach towarzyszymy wszystkim, którzy ucierpieli z powodu tej napaści.

Aby wspomóc akcję humanitarną, przekazujemy pierwszą darowiznę w wysokości 250 000 GBP na rzecz organizacji charytatywnych działających w terenie, a nasze spółki i pracownicy przekazują żywność i wsparcie finansowe na potrzeby rosnącej fali uchodźców w Europie Wschodniej. Nasze działania w krajach sąsiadujących prowadzone są przez miejscowe zespoły kierownicze, które są w pogotowiu, aby zmobilizować odpowiednie zasoby w celu zapewnienia żywności uciekinierom przekraczającym granicę Unii Europejskiej.

Choć nie prowadzimy działalności w Ukrainie, jesteśmy w stałym kontakcie z naszymi ukraińskimi pracownikami zatrudnionymi w innych krajach i zaoferowaliśmy im i ich rodzinom wsparcie emocjonalne i finansowe, w tym zakwaterowanie, pomoc żywnościową i oferty pracy dla członków rodziny, którzy musieli uciekać przed wojną.

W świetle ostatnich wydarzeń Grupa podjęła decyzję o definitywnym wycofaniu się z rynku rosyjskiego; będziemy również kończyć współpracę z rosyjskimi dostawcami, o których nam wiadomo. Działania w tym zakresie są zaawansowane.

Nadal uważnie śledzimy rozwój sytuacji i wraz ze społecznością międzynarodową wzywamy do pilnego i pokojowego zakończenia tego konfliktu.

Dominic Blakemore, Dyrektor Generalny Grupy

Zainteresowany?